Autor Zpráva
Knopi
Profil
Ahoj, prosím, budu rád za každou kloubnou radu. Informace jsem nebyl schopen najít.

Příklad:
Nedařilo se podle představ ligovému staršímu A-dorostu. (Problémové spojení: A-dorost)

- Má tam být pomlčka či spojovník?
- Nebo, nepíše se to úplně jinak? Např. „A“ dorostu - s uvozovkami, nebo áčko má být za slovem dorostu?

Z mých mladých zkušeností usuzuji, že z logického hlediska by tam měl být ten spojovník (A-dorostu). Ale teď babo raď, vůbec jestli to tak je. Díky
Petr Tichý
Profil
Symbio.cz:

(...) jej užíváme jako spojovník ve složených výrazech (česko-anglický slovník, Praha 7-Letná, propan-butan, Praha-Východ, dvou- a třílůžkové pokoje, A-vitamín atd.)
Knopi
Profil
Petr Tichý: Díky, takže v tom případě by mělo být správně i dorost A, protože druhou variantou lze napsat vitamín A. :-)
Alphard
Profil
dám sem odkaz na celý článek
http://www.symbio.cz/clanky/zaklady-typografie-pro-web-dilii.html
Petr Tichý
Profil
Já netuším, jen jsem si vzpoměl na tento článek a že tam bylo něco, co se mi nezdálo stejně jako A-dorost :o)
Knopi
Profil
Petr Tichý: Nicméně (A-dorost a dorost A) vypadá asi nejlépe. :-) Zkusím kontaktovat nějakou jayzykovou poradnu, ty by mohli vědět tyhle sportovní terminologie. Případně dám sem vědět pro zájemce.
Plaváček
Profil
Knopi

Jednoznačně A-dorost se spojovníkem nebo dorost A dle pravidel českého pravopisu. Více viz http://pravidla.cz/vice.php?cose=9
Knopi
Profil
Plaváček: Díky, nakonec jsem zvolil tuto variantu. Nicméně poradna českého pravopisu doporučuje přeformulovat větu třeba takto: Nedařilo se podle představ ligovému staršímu dorostu skupiny A.

Abych řekl pravdu, tak to se mi moc nelíbí. Slovo skupina se tam vůbec nehodí a v tomto spojení se nepoužívá, aspoň jsem to nikdy neslyšel.
Marek Prokop
Profil
Asi záleží na tom, komu je ten text určen. Mně připadá OK verze jazykové poradny a také jí i rozumím (doufám), kdežto té původní větě bych asi rozuměl špatně. nějaký sportovec (jedná se o sport, že ano?) to asi bude vnímat jinak.
Knopi
Profil
Marek Prokop: Jdeš na to dobře. :o) Opravdu se to řídí tím, komu je text určen. Ještě jsme si ujasnili fakta: jestliže písmeno A označuje tým/družstvo, pak je vhodné např. Talentovaný tým dorostu A uspěl na MS 2006. Takže v mém případě tak.
janick
Profil *
Pokud chápu dobře, máte v oddílu několik dorosteneckých mužstev. Potom je nesprávné psát staršímu dorostu skupiny A. V takovém případě by znemenalo, že v oddílu je jedno mužstvo dorostenců a hrají ve skupině A, což může být v kvalifikační skupina na nějaký turnaj, nebo něco v tom smyslu.
Pro označení několika mužstev jedné věkové kategorie v jednom oddíle bych použil A-dorost, nebo dorost A.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Příspěvky nesouvisející s webem budou odstraněny.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0