Autor Zpráva
Keilew
Profil
Už jsem v tomto směru psal Derovi, leč asi má moc práce, tam to hodím sem ke všeobecné diskusi.
Jsem zmaten. Zmaten tím, co je to typografie. Na Derově webu čtu, že je to o výběru písma a sazbě textu. Avšak v jiných análech zase čtu, že výběr písma stojí mimo typografii. Konkrétně http://suewebik.net/webove/webdesign_95_typografie_1.html odstavec "Výběr druhu písma není typografie". Tak kde je pravda?
Ta osoba, která mi zaslala tento link, napsala o mém webu, že je to typografická tragédie. No jo, ale co si pod tím mám tedy představit? Myslela špatně zvolené písmo? Tak proč posílala ten odkaz? Nebo že používám "justify"? Špatný line-height? Fixní velikost písma (a proto je tak velké)? Nebo jsem totálné slepý lempl? (ten web je www.optimic.cz, ale to není podstatné). Dá se teda nějak jednotně říct, co je to typografie a co do ní patří a co ne?
Plaváček
Profil
Keilew

Pokládáš otázku, jejíž zodpovězení přesahuje rozsah tohoto fóra. Doporučím ti povinnou četbu, třeba zde: http://interval.cz/serialy/typografie-webdesign-a-internet/
Keilew
Profil
Dobrá, tak jsem si to načet a provedu autohodnocení. Byl-li by někdo tak hodný a doplnil by ho, nezlobil bych se:-)
1) používám Trebuchet, avšak v dostatečné velikosti a tedy čitelnosti. To by neměl být problém. Počet slov na řádek je v pořádku.
2) v prvním odstavci je asi zbytečně moc zvýrazňování, snaha byla v tom, aby uživatel pochopil pointu jen letmým pohledem.
3) odstavcování dobré - žádné zbytečně dlouhé toky textu.
4) zarovnání do bloku - chyba - i když dekorativně to působí tak jako uceleně, ohraničeně... ale asi se to blbě čte.
5) logo - zřejmé, hled pod ním lze snadno zjistit, o co jde.
6) Menu - možná moc veliké, výrazné. Asi kámen úrazu.
7) použití tvrdé mezery správné, uvozovky taky, gramatika doufám taky:-)
8) záměna en-pomlčky a spojovníku.

Jinak žádnou další katastrofu nevidím...
Plaváček
Profil
Keilew

A kdo říkal, že tvůj web je typografická katastrofa?

Celkem to ujde, ale dodám pár poznámek:

- Trebuchet se mi osobně nelíbí, zvážil bych třeba Tahomu a zvolil bych o fous menší výchozí písmo a hlavně bych ho nedefinoval v pixelech
- nadpisy bych neodděloval spodními bordery, ale pokusil bych se je zvýraznit barvou (+ třeba nějakou decentní ikonkou)
- nezarovnával bych do bloku a (Dero se bude bouřit) zrušil bych text-indent u odstavce, protože u tak krátkých textů ztrácí svůj původní smysl
- zvážil bych pro web jinou barvu odkazů než šedou a doplnil bych texty ilustračními obrázky, které umí prosvětlit jinak fádní text
- tohle http://www.optimic.cz/festivities/ rámečkové oddělování je ošklivé (to JE typografická katastrofa)
- celkově bych ubral ostrých rámečků (borderů), působí příliš přísně a k webu kapely se nehodí (ale to už nesouvisí s typografií, spíše s grafickým návrhem)
- dodám jednu ukázku dobré webdesignerské a typografické práce, byť je trochu od tématu - http://www.foodex.cz/cz . Všimni si, jak autor dobře pracuje s prázdným prostorem a se strukturou textu všeobecně. Celý web působí vzdušně a prosvětleně a ne tak uzavřeně a trochu chaoticky jako tvůj Optimic

Ale to jsou jenom drobnosti, osobně bych na tvém webu našel, co hledám a pokud je to jeho účel, pak ho splnil na sto procent.
Keilew
Profil
Plaváček

Samozřejmě, že má web ryze informativní charakter. Nejsem zastáncem "příliš povyku pro nic" - rozuměj grafiky:-) To si lze taky všimnout při vypnutých obrázcích, že tam toho vlastně moc neubyde.
Děkuju za vyčerpávající hodnocení, bod po bodu se ho pokusím zapracovat.
Ten web, který odkazuješ, má jednu obrovskou výhodu - relativně hodně textu. Já toho textu mám dost málo, resp. více ho není potřeba a nechtěl jsem, aby to taky prázdně vypadalo.
Jo a ten, co to říkal, je profi-grafik (živí ho to), mimojiné autor této stránky.
Keilew
Profil
Stěžejní citáty a zároveň částečná odpověď:
U otevřeného formátu (RTF, HTML, XML a podobné), jehož účel by se měl omezit na přenositelnost textových dat, tedy nemá význam mluvit o skutečné typografické úpravě. Otázka typografie se týká konečného vzhledu výstupu na straně uživatele. Způsob publikování v HTML (XHTML) a CSS je jen přenosem dat a k formátování dochází až na základě možností a podmínek koncového uživatele.
Ve srovnání s přesně danými pravidly pro sazbu znaků jsou typografická pravidla nesnadno definovatelná.
Plaváček
Profil
Keilew

Máš-li málo textu, musíš pracovat s prázdným prostorem. A jediná možnost, jak s prázdným místem vydrbat, je oživit to minimum textů elegantní a nevtíravou grafikou. I to je typografie, byť se to nezdá. Jenže chce to cit a taky nápad, což se tady u nás plotí zlotem.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0