Autor Zpráva
djlj
Profil
Zdravím,
Dero v tomto tématu použil výraz „principielně“, a tím mě trochu zmátl, neb jsme měl zato, že výrazy jako principielně, aktuelně, eventuelně a specielně vůbec neexistují (je o přelomení jazyka říkat eventuelita nebo aktuelita) a správně se píší a vyslovují eventuálně, aktuálně, principiálně a speciálně. Jak je to tedy prosím správně, když to i Dero píše s e? Případně je možné použít variantu s e?
Dero
Profil
djlj: Nenech se mnou zmást. "Principielně" je taková moje jazyková úchylka, na niž nejsem pyšný, ale která se do mého psaného projevu tu a tam vloudí. Jde samozřejmě o chybný tvar, správně je "principiálně".
djlj
Profil
Dero
Myslel jsem si to, díky za objasnění. :)
Dero
Profil
Myslel jsem si to, díky za objasnění. :)

Kdyby Tě to zajímalo do hloubky, tak z hlediska slovotvorné chyby jde o germanismus. Tento jev se ve větší či menší míře vyskytuje téměr u všech adjektiv a adverb, jejichž německé protějšky se honosí koncovkou -ell (prinzipiell, speziell, eventuell, aktuell, exponentiell, funktionell, individuell, offiziell, konditionell), ačkoliv existují i světlé výjimky (instrumentell, intellektuell).

Budu se tomu snažit vyhýbat, díky za upozornění.
Miloš
Profil
Na tvar sexuelní, který tu a tam slýchám z úst člověka, kterého si jinak velmi vážím, jsme s kamarádem vymysleli parodizující normelní a fenomenelní, kterýchžto užívám v mluveném projevu s oblibou. Jinak ale opravdu elní u těchto slov nemá v češtině co dělat.
Na stranu druhou – co třeba čální nebo cální? To je docela fekelní, není-liž?
Dero
Profil
parodizující normelní a fenomenelní

Opravdu podařená parodie s humorným lingvistickým podtextem. :o) (pro ne-němčináře: Obě přídavná jména mají v němčině koncovku -al - phänomenal, normal - u které v češtině k hláskoslovným změnám nedochází.)

Na stranu druhou – co třeba čální nebo cální? To je docela fekelní, není-liž?

To rozhodně je. Téměř až grcelní. Naštěstí takové tvary nemají v celé lingvistice nejmenší opory, pokud vím.
Miloš
Profil
Dero
nemají v celé lingvistice nejmenší opory
Mohly by mít oporu aspoň v zungvistice?
Dero
Profil
Mohly by mít oporu aspoň v zungvistice?

Nemyslím si, snad jinvistika nebo jangvistika by k tomu měly co říct, ale tvrdit jistě to nemohu.
djlj
Profil
Kdyby Tě to zajímalo do hloubky
Jasně, díky za informace. :)

Miloš
normelní a fenomenelní
Tak to mě opravdu pobavilo. :D
Marek Prokop
Profil
Slovník spisovného jazyka českého ÚJČ ČSAV z roku 1964 uvádí psaní "principiel-" jako méně vhodné, ne však chybné. Ve Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost (poslední vydání 2003) už tvar "principielní" není (to je ale malý slovník a není tam lecos). Osobně bych "principielní" řadil do podobné (nikoli zcela stejné) kategorie zastaralosti jako "gymnasium" nebo "these".

Takže, Dero, klidně si tu úchylku nech :-)
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0