« 1 2 »
Autor Zpráva
Tomáš123
Profil
Zdravím všetkých znalcov PHP,
Prečítal som už, všetky články učebnice PHP, ale stále nie som schopný si v PHP-čku napísať vlastný zložitejší script. Kam sa mám pobrať, aby som to pochopil? Mám si kúpiť knihu o php, alebo máte nejaký iný internetový zdroj? Ako ste sa PHP učili vy? Ďakujem za vaše reakcie, pomôžu mi.
okolojsoucí
Profil
Tomáš123:
Ako ste sa PHP učili vy?
Postupně jsem zkoušel. Upřímně když jsem před týdnem koukal na svůj script který jsem napsal poprvé v PHP tak mi zůstali vlasy stát. Ale pravda je že knihu jsem nepotřeboval. Navíc s každou verzí PHP něco přibude něco zmizí a pak to dopadá zde, otázky typu proč mi to nejde. Nejlepší je vše zkoušet podle ostatních scriptů a když něco nevíš tak např. sem do diskuze napsat slušně o vysvětlení či radu.
Jako svého nejlepšího učitele používám do dnes již od začátků dokumentaci http://www.php.net
Tomáš123
Profil
okolojsoucí:
Je to trošku po anglicky, ale niečo z toho snáď vyťažím, diki za reakciu.
okolojsoucí
Profil
Tomáš123:
Je to trošku po anglicky
A co jsi si myslel? Že dokumentaci budou překládat do všech jazyků?
Medvídek
Profil
Tomáš123:
Pokud potřebuješ opravdu od základu a česky, doporučuji projekt místních diskutérů a moderátorů, http://pehapko.cz/.
Postupně budou přibývat dlší kapitoly.
Joker
Profil
Medvídek:
Ovšem zatím vydané články jsou opravdu spíš na ty jednoduché skripty.
lionel messi
Profil
Ja som sa aspoň začiatky PHP naučil ako-tak seriózne práve cez pehapko, inak môžeš pozrieť aj: Ťažké začiatky, kde som sa rozpísal trošku podrobnejšie.
Tomáš123
Profil
Medvídek:
Ďakujem, no ako som už spomenul, pehapko.cz som už prečítal.

Asi som nedobre špecifikoval "zložitejší script"-myslel som tým odosielanie mailov z webu, možnosť pridávania komentárov, ktoré uvidia ostatný užívatelia. (také include už mám zvládnuté)

lionel messi
Diki, naviedol si ma na cestu kúpy Veľkej knihy PHP 5 a MySQL.
peta
Profil
Medvídek: To doporucit nemuzu. Zkusil jsi to nekdy cist? A opravdu jsi to cetl slovo po slove? Mne by to teda cist nebavilo uz po trech radcich. Rozhodne nejsem priznivcem dlouhych clanku napsanych pro odborniky a ne lajky.

Tomáš123: Pokud mas zaklady programovani a html, pak ti staci php.net dokumentace (online, protoze ve stazene verzi nemas priklady z komentaru uzivatelu), sem tam clanky, co vygooglujes, forum a priklady, co vygooglujes.
"odosielanie mailov z webu" - to je primo v examplu php.net/mail, slozitejsi jsou pak priklady hned pod tim od uzivatelu, s ruznym nastavenim hlavicek pro utf, prilohy. Zbytek se da vygooglovat.
"možnosť pridávania komentárov" - to googlem najdes jako "example php mysql guestbook" nebo "example php mysql comment", napriklad
Tomáš123
Profil
peta:
Diki, vôbec sa mi nechcelo dr*at s tým anglickým textom lebo po anglicky veľmi neviem, ale keď všetci hovoríte že je to dobre tak to skúsim. Obzvlášť ti ďakujem za presné linky.
peta
Profil
Ten text se da s rezervou cisti i pres translator. Hlavne mi to prijde srozumitelne popsane, jake parametry ta funkce ma a co muzes cekat na vystupu, i ty priklady. Samozrejme v nekterych pripadech je priklad odflaknuty, kdy tam nepisi, co je vystupem prikladu a pak nevis, zda ti to funguje ci ne. Text v celku ctu az v nouzi.
Tomáš123
Profil
Joker, Kubo2, Chamurappi, Bubák

Zaujímalo by ma ešte ako začínali Joker, Kubo2 či Chamurappi alebo Bubák. Ak máte chvíľu čas tak prosím napíšte. Ďakujem
RastyAmateur
Profil
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=171

Mě z toho sice nehorázně bolí oči, a něco jsou kecy ale je to super, co chceš to přeskoč...
Tomáš123
Profil
RastyAmateur:
Ďakujem, spomenul by som aj teba, ale neviem všetky vaše nicky, tak sa pýtam na názor iba tých najznámejších.
Fisir
Profil
Reaguji na Tomáše123:
Pokud se ale ptáš striktně na PHP, vynechal bych Chamurappiho, jeho jediný PHP skript který se ke mně donesl byl zdejší modicons.php. Pokud ale přijímáš i JavaScript nebo ASP.NET, je to ta správná osoba.
RastyAmateur
Profil
Tomáši v pohodě, já také začínám, takže se spíše ptám, ale když jsem zakládal nové téma viděl jem toto, a opravdu mi to velice pomohlo...
Kubo2
Profil
Tomáš123:
Zaujímalo by ma ešte ako začínali Joker, Kubo2 či Chamurappi alebo Bubák.
A konkrétne by ťa zaujímalo ako som začínal v PHP alebo ako som sa všeobecne dostal ku programovaniu? (Ak by sa to priklonilo skôr ku všeobecnejšej rovine, nájdem si nejaký čas a napíšem to asi sem.)

tak sa pýtam na názor iba tých najznámejších.
Dosiaľ som nemal pocit, že by som tu bol až taký známy :-) Každopádne vďaka.
Tomáš123
Profil
Kubo2:
Dosiaľ som nemal pocit, že by som tu bol až taký známy
Často mi radíš, preto som si ťa zapamätal.

V tomto prípade ku PHP, ale zaujíma ma aj programovanie.
Diki za reakciu.
Medvídek
Profil
peta:
Medvídek: To doporucit nemuzu. Zkusil jsi to nekdy cist? A opravdu jsi to cetl slovo po slove? Mne by to teda cist nebavilo uz po trech radcich. Rozhodne nejsem priznivcem dlouhych clanku napsanych pro odborniky a ne lajky.
Asi se budeš divit, ale přečetl jsem si všechny kapitoly a přečíst to doporučuji nejen začátečíkům, ale i 'expertům', který v kódu místo tabů používají mezery apod. Kdybych s PHP teď začínal, tak bych přesně takovéhle návody uvítal, jelikož bych ušetřil spoustu času, než bych vymýšlel kolo :) Oficiální dokumentace je fajn, když už máš jasno a řešíš konkrétní problém, ale pro začátečníky je takováto učebnice super.

A nevím, kde jsi přišel na to, že je to psáno pro odborníky.

Navíc znám i pár 'odobrníků', které v php překvapí, že jim tohle vrátí true: var_dump(0 == 'e1fd525df');
(Navíc teď koukám k Yuhůovi, který vůbec operátor === neukazuje, z toho pak mohou být začátečnící mnohem více překvapení.)
(Koukám, že těch webů, kde se operátor === neukazuje je více)

A jako poslední, piš s diakritikou, zkusil jsi někdy číst svoje příspěvky? :)
Chamurappi
Profil
Reaguji na peta:
To doporucit nemuzu. Zkusil jsi to nekdy cist? A opravdu jsi to cetl slovo po slove? Mne by to teda cist nebavilo uz po trech radcich.
Jestli máš nějaké konkrétní připomínky, je tu pro ně vyhrazena celá kategorie. Zatím to spíš vypadá na iracionální projev tvé averze vůči naší zdejší krutovládě :-)


Reaguji na Tomáše123:
Zaujímalo by ma ešte ako začínali Joker, Kubo2 či Chamurappi alebo Bubák.
S PHP jsem začínal a vlastně i končil tím, že jsem se vrtal ve zdrojácích této diskuse, krom toho občas čtu některé zdejší dotazy. Jinak jsem na serveru spíš C#ový (ale neklikač, samorost), ovšem raději mám dění na straně klienta.
Když člověk zná víc programovacích jazyků, většinou se dokáže celkem rychle rozkoukat v dalším, tudíž PHP je jen další v řadě těch, kterým pasivně rozumím a patrně bych je dokázal používat i aktivně, kdybych potřeboval. Mým úplně prvním programovacím jazykem byl Basic na osmibitovém Atari někdy před třiaadvaceti lety, na zádrhely a strmost mé učební křivky si již nevzpomínám. Vím jen, že z žádného internetového zdroje jsem nevycházel :-) … stačila česky psaná knížečka a trpělivý rodič.

Vlastně si matně vzpomínám, že mě v úplných začátcích hodně trápilo zadání na zanořené cykly: vykreslení československé vlajky postupným vypisováním znaků (číslic reprezentujících barvy). To by se dělalo v PHP dost podobně jako v Basicu.

ale stále nie som schopný si v PHP-čku napísať vlastný zložitejší script
Není to třeba jen tím, že sis zatím nenašel dostatečně složité zadání? Nebo víš, co chceš, ale narážíš na situace, které nedokážeš řešit? Nějaký konkrétní příklad? Dělá ti potíže vymýšlení algoritmů, nebo jen jejich používání a slepování? Většina programátorů tráví většinu času spíš jen tím druhým, málokteré zadání vyžaduje hlubší bádání.


Reaguji na okolojsoucího:
A co jsi si myslel? Že dokumentaci budou překládat do všech jazyků?
Kdysi dávno existovala i česká verze, ne? Tedy nevím, do jaké míry bylo cz.php.net přeložené, možná to nestálo za řeč…
Tomáš123
Profil
Chamurappi:
Není to třeba jen tím, že sis zatím nenašel dostatečně složité zadání?
To určite nie

Nebo víš, co chceš, ale narážíš na situace, které nedokážeš řešit?
Napríklad, čo som hovoril o tých komentároch v [#8], v takejto situácii nemám ani páru ako postupovať, a to sú ešte kvanta ďalších...

Dělá ti potíže vymýšlení algoritmů, nebo jen jejich používání a slepování?
Ešte som ich ani nevymyslel, nie to ešte zlepil

Ďakujem za reakciu.
anonymníí
Profil *
Tomáš123:
Tak komentáře až tak složité nejsou, ale samotné PHP na to nestačí (pominu-li ukládání do souboru, které na to není vhodné). Budeš muset přibrat na pomoc databázi.

Spíše by mě zajímalo, co konkrétně na těch komentářích nechápeš. Je to obyčejný formulář (HTML) a po odeslání máš všechna data v poli $_POST/GET. Takže na straně PHP je to práce s polem (nevím,j estli jsi pole už viděl) a sestavení SQL dotazu.

Pro jejich výpis na web je to opět dotaz do databáze (SQL), který vrátí pole a z něj vypisuješ (cyklus while).
jenikkozak
Profil
Tomáš123:
Napríklad, čo som hovoril o tých komentároch v [#8], v takejto situácii nemám ani páru ako postupovať
Popíšeš svůj problém vyhledavači. Na základní odeslání e-mailu ti stačí 1 funkce, na základní uložení a vypsání uživatelova příspěvku potřebuješ 2 funkce (jednu na uložení, druhou na vypsání).
Toto jsou velmi jednoduché modelové příklady, které jsou popsány snad v každé učebnici.
Myslet si, že se programovat naučíš bez učebnice pomocí nějakého zázračného osvícení, není úplně správné.

anonymníí:
Budeš muset přibrat na pomoc databázi.
Nebude muset, nestraš ho. Na základní práci s příspěvky ukládání do souboru bohatě stačí. (Že ukládání do souboru není vhodné, je pouze tvá představa.)

Chamurappi:
Kdysi dávno existovala i česká verze, ne? Tedy nevím, do jaké míry bylo cz.php.net přeložené, možná to nestálo za řeč…
Část českého překladu existovala, ale byla právě pro svou neaktuálnost a neúplnost na oficiálních stránkách zrušena. Dá se předpokládat, že česká verze v nejbližších letech existovat nebude.
Tomáš123
Profil
jenikkozak:
Myslet si, že se programovat naučíš bez učebnice
To si ani nemyslím, (je škoda, že sa diskusia vyvinula smerom, že chcem, aby mi niekto nalial problematiku do hlavy-ja mám záujem učiť sa aj stráviť pri skúšaní veľa času, položil som otázku ako začať. Či knihou, nejakým webom...Tak nechápem prečo sa to otočilo)

Jediné moje skúsenosti v PHP pochádzajú z januára 2014, kedy som potreboval niečo odoslať (bolo to na úrovni skúšky, takže žiadne podmienky som tam neriešil)

anonymníí:
(nevím, jestli jsi pole už viděl) a sestavení SQL dotazu.
SQL dotaz som nikdy nezostavil.

Je to obyčejný formulář (HTML) a po odeslání máš všechna data v poli $_POST/GET.
Formulár v HTML si viem vytvoriť. A tak isto aj dať dáta do polí. Ale neviem si predstaviť ako vyzeral PHP skript na na komentáre, ktorý by pracoval podobne. (Samozrejme tu od teba nežiadam napísanie formulára, iba objasňujem s čim vrámci PHP som sa už stretol)
Fisir
Profil
Reaguji na Tomáše123:
neviem si predstaviť ako vyzeral PHP skript na na komentáre
Máš formulář s několika políčky – přezdívka, text a odesílací tlačítko. Máš dvě možnosti – buď mít skript pro zapisování komentářů ve zvláštním souboru, nebo rovnou ve stránce (pak ale budeš muset kontrolovat, zda bylo stisknuto odesílací tlačítko; podle toho se bude lišit i atribut action formuláře). Potom vezmeš data z formuláře, vyescapuješ (aby ti s databází nikdo neprovedl nic ošklivého) a spustíš SQL dotaz, který ta data uloží do databáze. (Případně lze použít ukládání do souboru.) Skript, který bude komentáře vypisovat naopak vybere všechny komentáře náležící aktuálnímu článku a v cyklu je vypíše.
jenikkozak
Profil
Tomáš123:
Dokud neumíš větvení skriptu, cykly a pole, konstanty, práci s řetězci a využívání vestavěných funkcí, je nesmysl, aby ti tu někdo hlásal cosi o databázích. Pokud by ses nyní snažil využívat SQL výrazy, narazil bys na takové množství různých problémů, že bez znalosti základů PHP by ses z toho vyhrabal jen stěží. Za chvíli bys přišel, že ti to nefunguje a že absolutně netušíš proč.
Základy PHP se moc nemění, takže vlastně moc nesejde na tom, kde si je přečteš. Jen si dej pozor na stránky nezkušených autorů, jejich weby obsahují zavádějící informace. V odkázaném vláknu [#7] máš uvedenou literaturu i s komentáři. Podobných vláken tu je spousta.
Tomáš123
Profil
jenikkozak:
Ďakujem Jenik Kozak, vysvetlil si mi to čo som potreboval-výsledok, kúpim si tú knihu spomínanú vyššie a použijem aj weby, na ktoré odkázal lionel messi

Všetkým ďakujem za prejavenú snahu a objasnenie +zdroje, viem všetko čo som potreboval.
Amunak
Profil
Ono je sice pravda, že učit se databáze bez základů PHP je hloupost, ale třeba takoví lidé, kterým to nikdo neřekl (jako jsem byl třeba i já :-) to dělali a uspěli. Já se dokonce jako první naučil pracovat s klikacím GUI na ovládání databáze (to bylo tehdy k Lineage 2 serveru), a až pak dodatečně jsem bastlil naprosto příšerné webovky, které tahaly data z té databáze a zobrazovaly info o hráčích a podobně. Takže to taky jde, i když to je asi pomalejší a vznikne hrozně zprasený kód. Jediná obrovská výhoda, kterou to má (nebo kterou to pro mne mělo) je motivace. Ono je o dost snazší se dokopat k tvoření něčeho, co člověk fakt chce, než se učit s tím, že pak snad se mu povede jeho vysněný projekt.
Joker
Profil
Tomáš123:
Zaujímalo by ma ešte ako začínali Joker, Kubo2 či Chamurappi alebo Bubák. Ak máte chvíľu čas tak prosím napíšte. Ďakujem
Já s programováním začínal ještě když u nás nebyl rozšířený Internet :-)
Začátky konkrétně s PHP nebyly tak těžké, protože jsem už znal Céčko.

Podle mě první věc je naučit se nějaké základy, bez toho to samozřejmě nejde. Na to stačí nějaká knížka nebo výukový seriál o PHP, základní kurz na Péhápku, až bude dokončený.
Kurzy PHP co jsem viděl jsou většinou dost podobné. Bohužel to často znamená, že se nějaký předchozí kurz aktualizuje o věci, které se mezitím změnily, takže někde v jádru je učebnice z roku 2005, která reflektuje stav PHP v roce 2003 a programátorské návyky konce 90. let.
Péhápko.cz má podle mě výhodu, že staví na aktuálních znalostech a na zkušenostech z této diskuse, takže se snaží rovnou podchytit věci, na které začátečníci často narážejí.

Další krok je najít si nějaké jednoduché úkoly, na kterých se dá pracovat. Tady podle mě stačí kouzelné slůvko „zadarmo“ a vynoří se spousta lidí, kteří by potřebovali nějaký skript.

No a pak už jde „jen“ o to si vybudovat a vylepšovat programátorské myšlení, umět pochopit problém, rozpadnout ho na části a pro každou část dát dohromady algoritmus.

Medvídek:
A jako poslední, piš s diakritikou, zkusil jsi někdy číst svoje příspěvky? :)
To nemá cenu.
Jednou tu zmínil, že bez diakritiky píše schválně, protože ho baví nás prudit (tu poslední část neřekl takhle přímo).
Tomáš123
Profil
Joker:
Jednou tu zmínil, že bez diakritiky píše schválně, protože ho baví nás prudit
Len tak mimo reči, keď som mal problémy s diakritikou v PHP, tak mi Kubo2 napísal: "no a čo, veď aj ty píšeš bez diakritiky". Tak som sa hanbil, že som sa naučil písať s diakritikou. Prosím Joker, poraď mi v tomto vlákne (súri to-prvá zákazka a ja si neviem rady)diki aj za tento príspevok hore aj za pomoc v druhom vlákne.
« 1 2 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0