« 1 2 3 4
Autor Zpráva
Seith
Profil
Také bych se rád připojil, pokud by to bylo možné. Vím, že začátky nejsou nikdy lehké, ucelené zdroje informací vždy přijdou vhod a samo se bohužel nic nenapíše. Pro začátek bych rád zpracoval například téma podmínky + switch.
Kubo2
Profil
Já bych měl zájem o formuláře a odesílání dat z klienta, jelikož s tim už dloužší dobu pracuji, moc mě to zajímá a vím o tom dost. Tohle téma mám už trochu rozepsané, dokončit by sem to měl v júli vzhledem na můj volný čas .
Karlos
Profil *
Jestli do toho můžu tak trochu vstoupit...
Docela mě potěšilo, když jsem si přečetl seznam témat, která tam budou, hlavně u OOP. jenom bych vás chtěl požádat, abyste OOP nevysvětlovali na autech, broučkách, nebo na podobných šílenostech. sám jsem kdysi s OOP začínal a tohle mi dělalo hrozný problémy.
Nevím jak to plánujete, nerad bych abyste si mysleli že jsem nějaký kybic, ale bylo by fajn ukazovat to na skutečných příkladech třídy pro komunikaci s db, template systém apod. Tím by se dalo spojit více věcí dohromady, můžou se na tom ukázat i návrhové vzory.
Také by tam třeba mohl být i nějaký příklad aplikace navržené jako MVC.
Držím palce, ať se to povede :)
Joker
Profil
Again:
Jestli na to budeme mít přímo nějaký systém, hodilo by se spíš mít stav článku. Některé stavy (třeba rozpracované články) by pak viděli jen určití uživatelé.

Takže se nám to rozpadá na 3 oblasti:
Redakční systém
Padl návrh využít diskusi (djpw), přičemž bychom asi museli oželet některé funkce, nebo si udělat vlastní.
Systém by měl umět:
- Uživatele s oprávněními
- Články s verzováním (ukládáním jednotlivých revizí textu)
- Článek, nebo možná dokonce konkrétní revizi textu(?) by bylo možné mít v rozpracovaném stavu, který nebude zveřejněný
- Zadávání příspěvku asi podobně jako tady na diskusi, ideálně aby to umělo i vychytávky co umí diskuse.
- U většiny článků asi budou odkazy na další materiály, které by možná bylo šikovné držet zvlášť (případně by možná byly zajímavé i informace jak jsou články provázané, odkud se na daný článek odkazuje apod.)

Struktura
Pište náměty a připomínky.
Z toho co už jsem napsal asi vyplyne jedna změna, že obecnou část tématu Klient vs. server bych dal už do úvodního Jak funguje PHP (tam se to hodí víc a navíc je to docela důležité pro vysvětlení, jak funguje PHP), místo toho bych do druhé kapitoly dal jaké nástroje jsou na PHP potřeba a tam bych rozebral i ty editory. A z Klient vs. server oddělím téma kombinování PHP a Javascriptu a udělám z toho samostatnou kapitolu někde na konci.

Licence
Na nějaké bychom se měli dohodnout :)
Kubo2
Profil
Karlos:

Díki ;-)

Tak lidi :D já jsem si napřed myslel že toto vlákno skončí ako všetky ostatné zahrabané někde v databáze/

Ale vidím, že když se toho môjho návrhu chytí lidi (uznávam) poněkud schopnější a skusenejší jako zakladatel tématu (tedy já), jak někdo už poznamenal na první/druhé straně ( teď nevím ), tak vidíte co z toho může vzrást!

Ale k tým formulárom (a možno k ich jednoduchému spracovaniu) by som rád niečo napísal.
Joker
Profil
Karlos:
jenom bych vás chtěl požádat, abyste OOP nevysvětlovali na autech, broučkách, nebo na podobných šílenostech. sám jsem kdysi s OOP začínal a tohle mi dělalo hrozný problémy.
Jako představit si to pak v tom programovacím jazyku, nebo nějaký jiný druh problémů?
Jelikož bych tohle téma rád dělal, zajímá mě to. Zároveň mi připadá celkem názorné alespoň na úplném začátku pro vysvětlení co je objekt nebo třída použít nějaké reálné objekty.
Tori
Profil
Joker:
Zároveň mi připadá celkem názorné alespoň [...] použít nějaké reálné objekty.
Co genetika: abstraktní třída popisuje nějaké býložravé chlupaté čtyřnohé zvíře. Konkrétní třída už definuje specificky ovci. Přihoďte chromozomy pro jedinečné vlastnosti (hnědá vlna s bílým flekem někde) a máte instanci ovce Dolly. Naklonujte ji a máte klonování objektů. Ovce Pepča s čistě bílou vlnou bude jiná instance stejné třídy. Když se vyšlechtí třeba odolnost proti chorobě (možná rozhraní nebo trait??), její potomci ji budou mít taky (dědičnost). Hm? :-)
Kubo2
Profil
Joker:
Licence
... Na nějakej bychom se měli dohodnout :)

Já bych to bral tak, že články se nesmějí kopírovat a přivlastňovat, v prvom radě


Ale nechám to i na ostatních :]



Jak už dříve někdo písal, že redakční systém by neměl mit ani sto řadku, z toho důvodu bychom se mohli dohodnout, že každý napíše základný koreň tohoto softwareu podľa seba (ako by chcel, aby to vyzeralo) a pošleme ho Jokerovi, nech ich vyhodnotí, a najoptimálnější základ se stane základom našeho redakčního systému.

Tak co vy na to? Já se této věci chopím.


Tori:
Já jen zírám s ústemi dokorán =)
Chamurappi
Profil
Reaguji na Kuba2:
Pšt.
Kubo2
Profil
Joker:
Taky bych si ještě rád sebral všechna tři témata začínající na SQL: , protože se tím též zaobírám a dokážu ty dotazy lidem aj vysvětlit :)

A to my zatím stačí. Více toho asi napsat nestihnu :=>
Jan Tvrdík
Profil
Kubo2:
Tak co vy na to?
Je to nesmysl.

Taky bych si ještě rád sebral všechna tři témata začínající na SQL
Napsat je klidně můžeš, ale upozorňuji tě, že silně pochybuji, že půjdou použít a projdou mojí kritikou. Nicméně třeba jsi v houby duše geniální slohař.

Joker:
Systém by měl umět
Zkusím dát dohromady návrh databáze.
Alphard
Profil
Jan Tvrdík:
Zkusím dát dohromady návrh databáze.
Nechtěli jsme použít něco hotového? Nebo chceš radši udělat vlastní systém?
Jan Tvrdík
Profil
Alphard:
Nechtěli jsme použít něco hotového?
Co? Možnosti (jak je vidím já) jsem už shrnoval.
Alphard
Profil
[#13] Jan Tvrdík
Odpovídám až teď, protože jsem čtvrt hodiny znovu procházel všechny následující příspěvky od tebou odkázaného.
Možnosti jsi jsi shrnoval, jako nejlepší ti vyšla možnost 4, nikdo to nepodpořil, jen Majkl trochu souhlasil s tou ideou, naopak Str4wberrymu se to zdá zbytečné. Žádné jiné zmínky, tak mi promiň, že jsem zmatený. Osobně bych tak rychle nezamítal Yuhůovu nabídku zajistit dokumentační systém Nette.

Obecně, je tady strašný bordel. Navrhuji rozdělení do více témat, minimálně diskuse o použitém systému a obsahová diskuse. Možná ještě ostatní jako třeba licence apod.

[#14] Kubo2
Nyní se zamítá, nerozbiju kvůli tomu hromadu odkazů. Jestli bych to rozdělovat do více vláken, pak to vyhodím.
Kubo2
Profil
Jan Tvrdík:
... Nicméně třeba si v hloubě duše geniální slohař.

V hloubě duše sem, a ještě lepší v realitě ;-]

No uvidíme jak to s tou Tvojí kritikou dopadne.
Rfilip
Profil
Já bych si vzal následující dvě témata:
Chybové stránky
Přesměrování, omezení přístupu, zaheslování
Chamurappi
Profil
Navrhuji rozdělení do více témat
Doporučuji nakopírovat každý ten shrnující příspěvek (struktura obsahu, technické záležitosti, licence) do vlastního vlákna (+ pár dalších věcných k nim) a výslednou trojici důsledně moderovat (odstraňovat výjevy od Kubo2 apod., odhánět dobrovolníky, o kterých absolutně nic nevíme). Tady by pak bylo nejlepší zamknout…
juriad
Profil
Jan Tvrdík a ostatní:
Co se vybodnout na redakční systém a mít všechny články čistě ve verzovaném repository, klidně využít i Git(Hub, Lab, orious), který je podle mně vhodný pro tyto účely (je pěkně vidět, co se děje i pro lidi, kteří gitu nevládnou, podporuje zasílání změn a diskuse k nim).

Schéma práce:
Článek si bude autor psát u sebe a až bude hotový, pošle request do hlavní repository, kde se nad ním bude diskutovat a v konečné podobě se přijme.
Drobné změny by byly řešeny stejným způsobem, kdokoli by mohl vytvořit pull request se změnou; vyřízení většiny z nich by bylo triviální.

Webové stránky by byly statické a jen prezentační vrstvou nad větví v repository, generovaly by se automaticky nějakými hooky.
Článek by obsahoval stojově čitelnou hlavičku a tělo psané výše zmíněným Texy.
Každý článek by pod sebou obsahoval vložené své vlákno z djpw, kde by probíhala věcná diskuse (na rozdíl od repository, kde by se řešili technické záležitosti).

Pokud zavrhnete, tento příspěvek klidně smažte; chápu, že se živíte programováním skvělých webových stránek a toto je tak trochu z jiného světa.
Jan Tvrdík
Profil
juriad:
Co se vybodnout na redakční systém a mít všechny články čistě ve verzovaném repository
Možná tě to překvapí, ale tuto možnost jsem taky zvažoval. Git totiž kromě skvělého verzování dokáže velmi elegantně řešit větvení článků, což je v jakémkoliv jiném systému (ať už djpw, vlastní nebo jiný rs) neřešitelné nebo řešitelné složitě. Poprvé jsem se s touto myšlenkou setkal v době, kdy jsme na nette.org řešili, jak udržovat dokumentaci pro více verzí (ten problém je dodnes nevyřešený, protože Git nevyhrál).

Domnívám se ale, že tento způsob práce nebude většině lidí vyhovovat. GitHub např. neumí komentáře k souborům (ono to v Gitu ani nedává moc smysl). Jdou komentovat jednotlivé pull requesty, ale kam s komentáři, které nepatří k žádnému pull requestu. Dalo by se to obejít tak, že každý článek by měl založené jedno issue, pod kterým by probíhala diskuse, ale není to ideální. Na použití JS ze zdejší diskuse by se muselo zcela zapomenout.

Zajímavou možností by mohlo být naprogramovat vlastní systém, který by interně používal Git, ale to je ze všech zmíněných variant rozhodně ta nejsložitější a nejméně reálná.
Ugo
Profil
Chamurappi:
páni ty se musíš cejtit nadřazeně :-P Konkrétně Kubo2 víceméně zajistil to, že se toho chytil někdo další a začla diskuse, takže srkat na něj Pšt ve vlastním vlákně když nijak nespamuje je tak nějak nehezké. Ono by se i ty názory a články méně zkušenějších hodily, takhle to dopadne jako osobní blogy zde diskutujících, jsou tam sice zajímavé věci od lidí co tomu rozumí, ale pro nováčka nebo člověka co tím nechce žít je to naprosto nesrozumitelné, taky čas psaní se asi solidně protáhne, méně autorů co jsou dost vytíženi. I to že o někom nic nevíš tak neznamená že toho zná víc než ty, takže bych doporučoval nikomu nebránit aby to zkusil když chce, projít jeden článek (kterých nebudou stovky ba ani desítky) a zjistit jestli je dobrý či ne, zabere max. 5 minut a projekt který se nebude jen tak opakovat to může pozvednout, naopak absence autorů s časem jej klidně zabije. (existují například i skuteční programátoři co by se našim problémům s lepícíma jazykama jen mohli zasmát, ale protože si o nich neslyšel ty, tak by neměli nárok? to by byla škoda)

Tori
už ti tam chybí jen magické třídy, konstruktor by mohl být i trochu nemravný :) a na konci samozřejmě jatka no :(. Nakonec taková ovce bude i sama rodičem lidí.

Vím jak dopadne tenhle příspěvek co sem nepatří, ale... Takže se omlouvá tomu kdo to bude mazat, samozřejmě pokud mu to nepůsobí potěšení, potom není zač.
Joker
Profil
Chamurappi:
Založil jsem vlákno Učebnice PHP: Licence.
Dodatek:
Učebnice PHP: Tvorba obsahu
Učebnice PHP: Redakční systém

Jinak koukám, že se jako autoři hlásí i někteří začátečníci, asi to opravdu bude chtít nějaký filtr.
Joker
Profil
Ugo:
páni ty se musíš cejtit nadřazeně
No, možná to Chamurappi nenapsal zrovna přívětivě, na druhou stranu Kubo2, soudě podle jeho dosavadní aktivity tady na diskusi, na psaní článků pro učebnici prostě nemá.
1. Ptá se tu na poměrně základní věci, ohledně znalostí PHP se projevuje na úrovni začátečníka.
2. Neumí hledat zdroje informací a pracovat s nimi. Opakovaně se tu ptal na věci z FAQ, a to i poté, co jsem ho na FAQ odkázal.
3. Nepíše česky.

Kubo2:
Nic osobního, ale viz výše.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Uga:
1) Seriózní nápad zřídit učebnici typu JPW o PHP sem nezanesl Kubo2, ale já (v okamžiku, kdy Kubo2 prosil o zamčení). Tu myšlenku jsem nosil v hlavě už dlouho, někam jsem ji napsat musel…
2) „by se i ty názory a články méně zkušenějších hodily“ — názory rozhodně ano, články spíš ne.
3) To, že někoho neznáme, většinou znamená, že dotyčný nemá čas sledovat a řešit, co trápí začátečníky na DJPW. Takže ani ti „skuteční programátoři“ nemusí mít dostatečně dobrý rozhled.
4) Lidi, kteří zde aktivně odpovídají, už prokázali, že nějaký ten čas mají. Proto jim také radím, ať si neberou moc velká sousta.
5) Menší kolektiv autorů si bude vzájemně víc důvěřovat a lépe se dohodne. Také postup „napadne mě zlepšení => šup tam s tím“ je mnohem rychlejší, než vyjednávat s desítkami neznámých lidí, kteří se k projektu nachomýtli z kdovíjakých pohnutek.

Jinak já se v této věci angažovat nebudu, poněvadž PHP neumím. Nadšení Kuba2 tlumím proto, že hyperaktivní puberťáci mívají potíže s … hmm … uchopením své role v komunitě. Měsíček, Werewolf, Fisir, janbarasek. Nemyslím to zle. Většinou.
Joker
Profil
Vytvořil jsem samostatná vlákna, viz [#21]

Přesuňme diskusi do nich.
Kubo2
Profil
Joker:
3. Nepíše česky.
Tak Jokere, já nemám nijaký problém psát v češtině, protože jsem v minulosti prostudoval veľkou část jakpsatweb-u.cz, který je celý napsaný v češtině, a nějak jsem si přitom zvykol na českou gramatiku. Jen někdy se v tí češtině dost zapletem, a potom nevím, co jak je. No nemám nijaký problém psát v češtině.




Chamurappi:
...zdejšî hyperaktivní puberťáci...
...No tak dobrá. Já jsem puberťák a možná jsem i hyperaktivní, no PHP a HTML (tvořba stránek) mně opravdu zajímá! A ještě to jak psál Joker, že se ptám na úplné základy, tak to jen proto, že se strašne rychle ženu vpřed, a některé věci mi prostě unikli - protože ješte nebyla tak aktuální PHP učebnica, jakou se chystáte vytvořit (díki bohu, konečně!) a já jsem se musel učit z nějakých krátkých aktuálních útržkú které sem našel někde na netě.
Víte co to je? Z toho se učit?
Ještě bych znova napsal, že z tých pár věcí, co vím, bych mohl i já do učebnice přispět(třeba i česky), kdybych jste byli tak milí.

Ještě Chammurapiho, Jokera a všichni ostatní bych chtěl poprosit, nech nesudí lidi dle jich aktivity na diskusi.
jenikkozak
Profil
Kubo2:
No nemám nijaký problém psát v češtině.
Nemáš žádný problém psát česky?

tak to jen proto, že se strašne rychle ženu vpřed, a některé věci mi prostě unikli -
Což je právě ten problém. Když ti některé věci unikly, jak je můžeš někoho jiného naučit tak, abys mu z učení nenadělal guláš?

Víte co to je? Z toho se učit?
Ne. A víš o tom, že úplně stejným způsobem se učili úplně všichni okolo tebe? Kromě toho, že některým ty „některé věci“ neunikly. A nebo mají takovou praxi, že ty „některé věci“ znají bez toho, aby je někde museli studovat.

Poradím ti. Vykašli se na ně, nic si nezamlouvej, napiš vlastní článek, ve kterém zpracuješ některou problematiku tak, jak to považuješ za nejlepší. Pokud ten článek bude opravdu dobrý, jsem přesvědčen o tom, že ti jej dovolí publikovat na připravovaném webu.
Kubo2
Profil
jenikkozak:
Myslím že máš pravdu. Asi tak aj udělám.
Joker
Profil
Kubo2:
Tak Jokere, já nemám nijaký problém psát v češtině, protože jsem v minulosti prostudoval veľkou část jakpsatweb-u.cz, který je celý napsaný v češtině
Tohle je nesmyslný argument. Česky psát je něco úplně jiného než pochopit česky psaný text.
Já třeba nemám problém číst slovenské texty a normálně se bavím se slováky, kdy oni píší slovensky a já česky.
Přesto bych se neodvážil psát slovensky a už vůbec ne v situaci, kdy by se vyžadovala nějaká formální úroveň toho textu.

Pro zajímavost:
Příspěvek [#25] bez citací a prázdných řádků dá 1035 znaků (~ 13 řádků po 80 znacích). Napočítal jsem 20 chyb, a to jsem možná ještě nějaké minul.
Takový text by nebyl pro článek použitelný.

se ptám na úplné základy, tak to jen proto, že se strašne rychle ženu vpřed, a některé věci mi prostě unikli
Ale to je dost zásadní problém, ne?
Kdo se cituji žene strašně rychle vpřed takovým tempem, že mu po cestě unikají důležité základní informace, je jako učitel velice nebezpečný.
Staví se do role odborníka a pro začátečníka i na první pohled vypadá informovaně, ale jelikož mu unikají souvislosti, mezi správné informace občas vsune i naprosté bludy.

protože ješte nebyla tak aktuální PHP učebnica, jakou se chystáte vytvořit
Ale to je nesmysl, zdroje existují, byť třeba roztříštěné na webu, nebo papírové učebnice, nebo třeba školení.
Stačí jen jedna prostá věc: Je potřeba hledat.

Ještě Chammurapiho, Jokera a všichni ostatní bych chtěl poprosit, nech nesudí lidi dle jich aktivity na diskusi.
A podle čeho jiného? Jiné informace nemáme.
Každopádně: Do nového vlákna o tvorbě obsahu jsem pro představu dal výčet schopností, které by podle mě měli autoři článků mít.
Marek88
Profil
Joker:
Karlos:
„jenom bych vás chtěl požádat, abyste OOP nevysvětlovali na autech, broučkách, nebo na podobných šílenostech. sám jsem kdysi s OOP začínal a tohle mi dělalo hrozný problémy.“
Jako představit si to pak v tom programovacím jazyku, nebo nějaký jiný druh problémů?
Řekl bych, to Karlos myslel trochu jinak. Jak podle příkladu s auty najednou udělat něco, co se hodí pro web?

Podle mě pro úplný začátek OOP je nejnázornější geometrie. Například máš obdélník a ten má nějaké vlastnosti - výšku a šířku. U obdélníka chceš zjišťovat obvod a obsah. Jde na tom krásně vysvětlit, že je o mnoho lepší mít jednu proměnnou $obdelnik (instanci objektu) než zvlášt dvě proměnné $vyska_obdelniku a $sirka_obdelniku. Dále taky, že mít dvě obecné funkce na obvod a obsah, kterým se musí výška a šířka předat v parametrech je méně praktické než vzít tu instanci objektu a "poštvat" na ní tu správnou funkci (kterou navíc nabídne IDE).

Na té geometrii se dá dobře vysvětlit i dědičnost atd. Myslím si, že ihned poté je dobré uvést komplexnější příklad, který má praktické využití pro tvorbu stránek. Například jak řešit přihlašování uživatelů pomocí OOP (to je to, co asi chybí Karlosovi).

EDIT: To vysvětlení OOP na autech (a práci s počítačem) je třeba tady http://cs.wikipedia.org/wiki/Objektov%C4%9B_orientovan%C3%A9_programov%C3%A1n%C3%AD. Chápu tu snahu přirovnat objekty v programování k reálnému světu, ale podle mě právě to je pro začátečníka špatně. Lepší je porovnat objektový přístup s nějakým problémem, se kterým se už mohl někdy v programování setkat viz. geometrie, jak jsem psal výše.
Str4wberry
Profil
Zamykám. Pokračujte, prosím, v příslušných tématech:

1. Nový web o PHP – shrnutí diskuse o obsahu
2. Učebnice PHP: Tvorba obsahu
3. Učebnice PHP: Redakční systém
4. Učebnice PHP: Licence
5. Učebnice PHP: Coding standards
« 1 2 3 4
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0