Autor Zpráva
ChumLukas
Profil
Zdravím,
prosím vás jak je to s PHP a HTML? Mám stránky celé dělané a nakódované v HTML (**.html) a teď chci dát do stránky něco PHP, tak to udělám tak, že si jen přejmenuju soubor z koncovky *.html na *.php? Nebo stačí jen do toho HTML dokumentu dát tyto znaky <?php , ?> , které to oddělí a můžu vše mít v HTML dál, nebo prosím vás jak se to dělá?
Moc se mi nechce předělávat stránky z HTML do PHP, nejlepší by to bylo tak, kdyby šla nějaká z těch metod, co jsem teď sem já napsal, tak prosím jak je to?
Dík
keeehi
Profil
ChumLukas:
Koncovku *.html přepíšeš na *.php. A to je vše. Odteď v tom souboru můžeš používat i php. Pokud budeš chtít něco vypsat pomocí php, tak to oddělíš těmi značkami a dovnitř napíšeš echo"blabla";. Nakonec to může vypadat třeba takto:

Tady je nějaký text, úplně <b>normální</b> html.
A teď se rozhodnu napsat něco pomocí php.
<?php echo "Tento text byl vypsán pomocí php. Dokonce tu <b>můžu
používat</b> html tagy"; ?> A tady si normálně pokračuji v textu jako by se nechumelilo. ;-)
ChumLukas
Profil
Ok, díííky moc to jsem potřeboval vědět, takže v tom mohu používat .CSS, <div>, atp. prostě standartní HTML.
keeehi
Profil
ChumLukas:
Ano používáš to potom úplně normálně. může to vypadat potom třeba takto: (hned ten první kód)
ChumLukas
Profil
Ok, díky moc.
_es
Profil
ChumLukas:
Ešte ti zabudli napísať, že používať PHP na stránky, ktoré zobrazia stále to isté, je dosť nezmysel.
A že to má zmysel len pre dynamické stránky, teda ak byť zobrazenie závislé od času, návštevníka, ... a pod.
Inak dosiahneš len pomalšieho načítania stránky bez pridanej hodnoty.
Preto rady, "len si prepíš koncovku na PHP" nepovažujem za dobré.
sysel
Profil
Dovolím si to napsat ještě jinou formou: HTML je markup language, tedy něco jako jazyk značek, které říkají, jak se má text upravit. HTML kód lze generovat jako výpisy (output) z nějakého programu, nebo je už předem uložen v textovém souboru. Pro rozšíření možností stránky dynamicky reagovat na požadavky uživatele přibyly do seznamu značek
<script> ...program... </script>
pro vložení programového kódu v JavaScriptu, který je zpracováván na straně klienta a
<?php ...program... ?>
značky pro upozornění serveru (např Apache), že má obsah značek - program přesměrovat na interpreter PHP kódu a jeho (interpreteru) výstup předat normálně klientovi. Pokud zdrojový text stránky má příponu *.php a neobsahuje žádný PHP script, server nemá co předat PHP interpreteru, ale to není chyba, nanejvýš škoda. Pokud však potřebujeme část stránky při jejím odesílání klientovi modifikovat, vložíme na příslušné místo PHP script, takže například pokud chceme, aby se klientovi zobrazil někde v tabulce údaj o momentálním času, kdy byla stránka odeslána, můžeme HTML kód rozšířit například takto:

... <tr><td>Stránka byla odeslána:</td><td><?php print time(); ?></td></tr> ...


Podotýkám, že stránky v PHP lze napsat i podstatně složitěji, takže ve spojitosti s dynamickým generováním stránky pomocí JavaScriptu se v textu moc HTML značek neobjeví.

Jinak ovšem, pokud nehodláme na straně serveru nic přepočítávat, vyhodnocovat ani aktuálně zobrazovat, pak přejmenování koncovky z *.html na *.php nemá vůbec žádný smysl, protože obvykle server, který umí PHP, umí pochopitelně i HTML.
_es
Profil
sysel:
Pokud zdrojový text stránky má příponu *.php a neobsahuje žádný PHP script, server nemá co předat PHP interpreteru, ale to není chyba, nanejvýš škoda.

Je to chyba z toho dôvodu, že to je pomalšie a zbytočne zaťažujúce server.
Celý HTML kód je predaný interpretu a ten musí prečítať celý kód a zistiť, že tam nie je vykonateľný kód.
keeehi
Profil
Ale ChumLukas se neptal, jestli ne na to či ono lepší použít html či php. Jenom si nevěděl rady, jak do html dostat php. To že tím asi nechce vypisovat pořád stejný text je podle mě jasné z "teď chci dát do stránky něco PHP" a ty moje příklady byly tak jednoduché, aby je pochopil i naprostý začátečník.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0